Gemengd Koor Ulvenhout - GKU - Ulvenhoutskoor

Geschiedenis

Gemengd Koor Ulvenhout werd in 1963 opgericht en stond veertien jaar onder leiding van Jan Jansen. In deze periode nam het koor deel aan tal van operamanifestaties in Brabant.

Vanaf 1977 leidde Geert van den Dungen het koor, dat zich steeds meer toelegde op het uitvoeren van het oratorium–repertoire. Ter gelegenheid van het 25–jarig bestaan in 1988 werd de Schöpfung van Haydn uitgevoerd, samen met het Brabants Orkest.

Na een korte periode onder leiding van Niels Loose trad in 1995 Ad van Unen aan als dirigent. Onder zijn leiding werd bij het 35–jarig jubileum van het koor (in 1998) de Carmina Burana van Orff uitgevoerd.

Sinds begin 1999 staat het koor onder leiding van Frank van Nimwegen. In 2000 is de Missa Sancti Wenceslai van Adam Václav Michna uitgevoerd en Welcome to all the pleasures en Come, ye sons of art van Henry Purcell.

In 2001 bracht het koor het Grand Motet Quam Dilecta van Rameau en het Stabat Mater van Rheinberger. In 2003 werd bij gelegenheid van het 40-jarig jubileum van het koor uitgevoerd:

• Come, Ye Sons of Art van Henry Purcell
  • From the Bavarian Highlands van Edward Elgar
  • Five Mystical Songs van Ralph Vaughan Williams.

In het kader van het 40 jarig jubileum hebben we een bijdrage geleverd aan de Jumelage met het Franse Vélines in de Bergerac streek. Er werd een concert gegeven in St. Michel de Montaigne, waarbij naast liederen uit het jubileumconcert Franse traditionals gezongen werden. In maart 2007 zongen we in Antwerpen op uitnodiging in de Artiestenmis in Carolus Borromeuskerk. Tijdens Pasen werd met Harmonie Constantia de Missa Brevis van Jacob de Haan uitgevoerd. De Mis is geschreven voor harmonie en koor.

In 2008 bestond het koor 45 jaar. Met Pinksteren maakte het koor een reis naar Rome waar werd gezongen in de kerk der Friezen. In november vond een groot concert plaats.

Vanaf 2009 heeft het koor onder leiding gestaan van Jerry Korsmit. Hij werd in 2011 opgevolgd door dirigent Christ Wilthagen, die tot 1 augustus 2012 de directie heeft verzorgd.

Sinds september 2012 wordt de directie van het koor verzorgd door Coen Ruivenkamp.

In 2013 bestond het GKU 50 jaar. Dit werd gevierd met de uitvoering van de Kleine Orgelmis van Haydn op 2e Paasdag. Op 27 oktober vond het Jubileumconcert plaats waarbij het Gloria van Vivaldi en het Requiem van Fauré uitgevoerd werden. Het koor werd begeleid door strijkorkest Archi Amici o.l.v. Carlo Nabbe.

In 2014 werd op 12 oktober een Mozartconcert gegeven. Gezongen werden delen uit het Requiem en de hele Krönungsmesse. Naast het koor traden Jelena Bazova (orgel), Manuela Fraikin (sopraan), Itzel trejo Medecigo (mezzo), Leon van Liere (tenor) en Vincent Spoeltman (bas) op.

Op 10 oktober 2015 voert het koor de Petite Messe Solennele van Rossini uit.
Vanaf 1 januari heeft het koor een nieuwe dirigent: Paul Henken.

You are here: Home Geschiedenis