Gemengd Koor Ulvenhout - GKU - Ulvenhoutskoor

Paul Henken dirigent gemengd koor

Curriculum vitae Paul Henken

Paul Henken (17 september 1967) kreeg zijn eerste pianolessen op zesjarige leeftijd van zijn moeder.

Nadat hij korte tijd dwarsfluitles van C. Spiessens had gekregen volgde een jarenlange studie orgel bij Jan Walraven. Harmonieleer kreeg hij van C. van Haperen.

In juli 1987 werd Paul aangesteld als organist in de Bredase Petrus en Pauluskerk, hierna volgden benoemingen in de Princenhaagse Martinuskerk, de parochiekerk van Prinsenbeek en in Breda de Fatimakerk, Sint Jan de Doperkerk, Sacramentskerk, Rozenkranskerk en Mariakerk.

In 1991 kreeg hij voor het eerst de leiding over een koor en wel het dameskoor van de Ulvenhoutse Laurentiuskerk (het huidige gemengde Parochiekoor), waaraan hij nog steeds als begeleider verbonden is. Later kwamen ook het dameskoor van de voormalige Josephparochie en dameskoor Laurante van de Laurentiuskerk onder zijn verantwoordelijkheid. Ongeveer zes jaar lang had hij tevens de leiding over dameskoor Accordando van de Sacramentskerk.

Paul is zeer geïnteresseerd in muziekgeschiedenis en musicologie, waarbij vooral de periode van de klassieken (Haydn en Mozart) zijn bijzondere aandacht heeft. Hij is gespecialiseerd in het werk en de persoon van Michael Haydn, waarover hij in 2006 gepubliceerd heeft in Het Gregoriusblad. Een jarenlange studie heeft in 2014 geleid tot een nieuwe versie van het Requiem van Mozart.

Ook als componist is hij actief: sinds het einde van de jaren tachtig ontstonden instrumentale en vocale werken in verschillende bezettingen. Aanvankelijk waren deze bijna niet te onderscheiden van laat-achttiende eeuwse muziek, waarvan als voorbeelden genoemd kunnen worden een rondo voor fluit en orkest (1992) en een grote mis voor koor, solisten en orkest (1996). Dirigenten als Jan de Breet, Marcel Verhoeff, Jerry Korsmit, Frank van Nimwegen en Daan Manneke hebben zich lovend over Pauls composities uitgelaten en deels ook werk van hem uitgevoerd.

In 2014 heeft Intrada Muziekuitgave een begin gemaakt met het publiceren van zijn recente werk, dat duidelijk een persoonlijker karakter draagt.

In 2015 ontstond veel a cappela-muziek, waaronder een Pater Noster en de kruisweg ‘…en de boom bloeit’ op tekst van Janneke Nijboer.

 

 

 
You are here: Home Dirigent